top of page

"Binanıza güveniyorsanız,depremden korkmazsınız"


Ülkemiz deprem haritasında birinci deprem bölgesi olarak görünen Sakarya i ile ilgili konuşan Prof.Dr.Levent Gülen " 1999 İzmit ve Gölcük depremlerinden halkımız büyük ölçüde bilinçlendi. Türkiye bir deprem ülkesi bunu unutmamamız lazım. Deprem olmadan önce çalışmalar yapmak lazım, deprem oluşturabilecek ana fay hatlarını da bilmek lazım. "


Konuşmasının devamında KAF'nın olası bir deprem durumunda Sakarya'yı ne şekilde etkileyeceğini açıklayan Levent Gülen zemin kaynaklı olumsuz sonuçlar alınabileceğini de ekledi."Sakarya Ovası maalesef gevşek bir zemin.Bu gevşek zeminler deprem etkisini arttıracak özelliğe sahip.Yeraltı su seviyeside sığ bu yüzden sarsıntı artar ve sıvılaşmalar neden olur. Deprem zamanını bilmiyoruz. Bu yüzden her yıl deprem tatbikatlarının evde, okulda, iş yerlerimizde yapılması gerekir. Yapılmasında büyük yarar var . Tatbikatlarda kaos olmaması lazım."



"Bizim kanunlarımız ve yönetmeliklerimizin Japonya'dan Amerika'dan bir eksiği yok ;çok iyi bir şekilde hazırlanmış. Bizim en büyük eksiğimiz maalesef denetim.Denetim konusunda sınıfta kalıyoruz. Zemin etüdünden başlayarak yapı aşamasında bir çok defa sıkı denetim yapılması gerek. Dosyaya konacak bir rapor gibi görmemeliyiz.


Ev satın alacaksanız bina iyi mi ve yönetmeliğe uygun yapılmış mı; ona göre alınmalı. Birçok depremde yaralanmalar ve ölümler mobilyaların sarsıntısına bağlı olarak gelişiyor. Gardırop, kitaplık, büyük dolapların sabitlenmesi, yatakların cam kenarından uzak olmalı. Bu konuda bir sürü broşür ve kitapçık mevcut . AFAD ve Kandilli Rasahathanesinden bunlar temin edilebilir." şeklinde konuşan Levent Gülen son olarak şunları da ekleyerek konuşmasını sonlandırdı.


"İstanbul tarafından olabileceği gibi Bolu tarafından da bir deprem olabilir; her ikisinde de Sakarya ili olarak etkileneceğiz. Bu kaçınılmaz fakat gerekli önlemler alındığı takdirde hasar minimuma indirgenecektir."











bottom of page