top of page

Kafalar karışmasın Referans mektubu başka birşey Teminat Mektubu başka.

Sakaryaspor da pazar günü yapılacak olan kongre öncesi gözler Kulübün yüzde 51 hissesine talip olan iş adamı Uğur Akkuş'ta.. A&S Investment Holding Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Akkuş, hisse alımı için İstanbul'da Ziraat Bankasından aldığı 7 milyon liralık referans mektubu medyaya yansıdı.. 28 Temmuz tarihinde hazırlanan 7 milyonluk referans mektubunun AS Perakendecilik ve Mağazacılık adına kesildiği öğrenildi. Sürecin hassasiyeti gözönüne alınarak bu teknik ayrıntıyı özellikle ifade etmek istedik. Teminat Mektubu, lehtarın muhataba karşı yüklendiği bir edimin yerine getirilmesini garanti etmek amacıyla banka tarafından muhataba hitaben verilen mektuplardır. Bankanın lehine garanti verdiği, gerçek veya tüzel kişiye “lehtar”, edimin yerine getirilmesini aksi takdirde tazminat ödemeyi taahhüt ettiği gerçek veya tüzel kişiye ise “muhatap” denilmektedir.


Banka Referans mektubu kişinin iş yapmış olduğu bankalardan alınan referans mektuplarıdır. Burada banka kesinlikle kişilere kefil olmaz. Sadece kişilerin mali durumunu gösterir belge düzenlerler.  Banka Referans Mektubu bilgi amaçlıdır, garantörlük içermez .Burada aslolan müşterinin banka nezdindeki kredilendirilme durumudur. Yani banka bu müşteriye nakdi ve gayrinakdi olarak ne kadar limit açmış yada müşterinin kredilibitesi nedir bunun belirtilmesidir. 

Ama teminat mektub ile  de karıştırılmasın çünkü bankanın herhangi bir garantörlüğü yoktur. Banka referans mektubu kişinin banka nezdindeki mali durumunu ve kredilebiletisini gösterir. Raif Ugan yazdı..


bottom of page