top of page

Teleferik firmasından açıklama,''Tüm proje için sadece 72 ağaç kesildi ''

Güncelleme tarihi: 23 Ara 2019

Sapanca Kırkpınar'da teleferik projesininin yapan firma yaptığı yazılı açıklamada projeyle ilgili bilgilendirme yaptı. Açıklamada proje kapsamında sadece 72 ağaç kesileceği belirtilerek teleferik arazisinin kamuya ait olduğuna işaret edildi

İşte yüklenici firma tarafından yapılan açıklama:


Proje kapsamında toplam kaç ağaç kesilecek? Bugünden itibaren kesilecek ağaç yoktur!

Bugüne kadar alt istasyonda 3 adet ağaç Sapanca Belediyesi tarafından gösterilen başka bir yere iş makinaları yardımı ile sökülerek dikilmiştir. Hat Boyunda 15 adet, üst İstasyonda da 72 adet ağaç Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kesilmiş olup başka ağaca dokunulmayacaktır. Teleferik kabinleri hat boyunca mevcut ağaçların üzerinden uçacaktır.


Teleferik gürültü ve kirlilik yaratır mı?

 Teleferik motoru elektrikli olup, sesten izole edilmiş kabin içinde üst istasyonda çalışacaktır. Kabinlerde motor olmadığı için egzost gazı salınımı ya da araç gürültüsü olmayacaktır.


Teleferik alt istasyon yeri doğru mu? Mülkiyet yada hukuki problemi var mı ?

Bütün teleferik arazisi kamuya aittir, hibe edildiği iddia edilen yer ile alakası yoktur !  Alt istasyon yeri, 2014 yılında kapalı pazar yeri olarak tescil edilmiş olup daha sonra Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından 1/25.000 lik ve 1/5.000 lik planlara, Sapanca belediyesi tarafından da 1/1.000 lik plana “teleferik istasyonu” olarak işlenmiştir ve kamuya aittir. Açılan bütün davalar idare ve Teleferik projesi lehine sonuçlanmıştır. Projenin hayata geçmesi için herhangi yasal bir engel bulunmamaktadır.


Teleferiğin Sapanca Ekonomisine katkısı ne olacak?


Teleferik projesi, Sapanca’da ayrı bir cazibe merkezi oluşturarak şehri ziyarete gelen yerli ve yabancı turist sayılarında radikal artışlar olacaktır.(Bursa ve Ordu örneklerinde olduğu gibi) Hali hazırda  Sapanca’ya gelen turistlerin otelleri dışında daha fazla vakit geçirmelerini ve şehir esnafının turistlere katma değerli hizmet vermesinin önünü açacaktır. Hem teleferik tesisinde hem de oluşacak turist talebine karşılık açılacak dükkanlarda binin üzerinde bir istihdam oluşacaktır. 


  Proje iptal olursa ne olacak?


 Eğer Proje tek taraflı olarak idare tarafından fes edilirse yüklenici firmanın bugüne kadar Sapanca Belediyesi adına ödediği bütün kira bedelleri, proje için yapmış olduğu bütün masraflar ile Sapanca Belediye’sine sözleşme gereği ödediği proje ücretlerini geri alma ve tek taraflı fesihten doğan haklarını tanzim etme hakkı doğacak. Bu yükümlülüklerin yanı sıra Sapanca’ya gelmiş olan büyük bir yatırım kaçmış olacak.   



           

bottom of page