top of page

Sakarya’ya uygulanan bu çifte standart kabul edilemez.

Covid-19 kısıtlamaları kapsamında işyerleri kapalı olan esnaflar için bir basın toplantısı düzenleyen Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turhan Salihoğlu, Sakarya Lokantacılar Aşçılar Köfteciler ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Serdar Gök, Sakarya Kahveciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Altay SESOB binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

SESOB seminer salonunda gerçekleştirilen toplantıya Sakarya Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Turhan Salihoğlu, Kitap Kırtasiye Büfeciler Kantinciler Odası Başkan Vekili Aytaç Koç, Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Serdar Gök, Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Altay, Otobüsçüler ve Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Cevat Demir katıldı. Açıklamayı kısıtlamaya tabi esnaf odası başkanları adına okuyan Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Serdar Gök, “Türkiye’de 11 Mart 2020 tarihinde ilk Covid-19 pozitif vaka açıklandığı günden bu yana tam 1 yıldan fazla bir zaman geçti. Bu 1 yıllık süre zarfında bulaş riskini azaltmak için alınan tedbirlere esnaf ve sanatkarlar olarak hiç itiraz etmeden uyduk. Ekonomik olarak büyük zorluklar yaşasak da bu virüsle mücadele etme konusunda asla geri adım atmadık. Üzerimize düşen ne varsa yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Ancak son zamanlarda yaşanan bazı aksaklıklar ve plansızlıklara karşı da son derece tepkili olduğumuzu dile getirmek istiyoruz.21 Kasım’da yürürlüğe giren İçişleri Bakanlığı genelgesi ile kafe, restoran, lokanta, kahvehane ve kıraathanelerimiz kapalı durumdadır. Aynı şekilde okul servisleri ve kantinleri de 1 yıla yakın bir zamandır iş yapamamaktadır. Bu virüsün bedelini en ağır şekilde ödeyen kesimlerden biri de bu şehrin esnaf ve sanatkarlarıdır” dedi.

KABUL EDİLEMEZ BULUYORUZ

Gök sözlerini şöyle sürdürdü: “1 Mart itibariyle başlayan Pandemide Normalleşme Adımları kapsamında illerin risk seviyelerine göre yasakların esnetileceği ifade edilmişti. Bizde Sakarya’da başlatılan büyük seferberliğe katıldık ve vaka sayılarımızı kısa zaman içerisinde düşürmeyi başardık. Sağlık Bakanlığı tarafından son açıklanan veriler ile Sakarya'nın Covid 19 vaka oranı yüz binde 90'lara kadar geriledi. Ancak ne hikmetse vaka sayılarımızın bu kadar büyük bir düşüş göstermesine hatta vaka sayısı en hızlı düşen kısıtlama tedbirlerimiz halen uygulamanın başladığı zamandaki gibi kaldı. Kısıtlamaların esnetilmesini yani Turuncu rengi sağlayan banttan aşağı düşmemize rağmen halen Çok Yüksek Riskli İller arasından gösterilmemizi kabul edilemez buluyoruz.”

KISITLAMALAR NEDEN DEVAM EDİYOR?

Gök son olarak ise şunları kaydetti: “Biz işyerleri kısıtlamaya tabi olan esnaflar olarak, risk seviyemizin aşağıya düşülmemesine ve halen işyerlerimizin kapalı olmasına bir anlam veremiyoruz. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Sakarya’da vaka sayıları ve risk seviyesi düşmesine rağmen kısıtlamalar neden halen devam etmektedir. Komşu illerin sayıları bizden yüksek olmasına rağmen kısıtlamaya tabi işletmeleri kurallar kapsamında açılmış ve faaliyette bulunuyorken Sakarya’ya uygulanan bu çifte standardı kabul edilemez buluyoruz. Sakarya’nın risk durumu hak ettiği şekilde güncellenmelidir. Sakarya'da esnaf ve sanatkarlar olarak Sakarya Valiliğimizin koordinesinde kontrol altına alarak büyük bir düşüş sağlanan vaka sayılarının ardından, kontrollü sosyal hayata bir an önce geçmek istediğimizi dile getiriyor, kısıtlamaya tabi işletmelerimizin açılmasını ısrarla talep ediyoruz. Esnaf ve sanatkarımızın bu konudaki haklı tepkisine karar vericilerin acilen kulak vermesi gerektiğini de yineliyoruz.”



bottom of page