top of page

Peki nedir bu Corona? Nasıl korunacağız? Ne yapmalı? Ne yapmamalı?

Sakarya Üniversitesinde düzenlenen “Virüsler ve Viral Enfeksiyonlar” başlıklı konferansta konuşan SAÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ve Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş, virüsün hayvandan insana bulaşan zoonoz bir virüs olduğunu, bu nedenle zayıf bir virüs olduğunu belirtti. Prof. Dr. Altındiş, “Virüs aslında zarflı bir virüs, eski klasik formlarıyla soğuk algınlığı yapan bir virüs. Özellikle kış aylarında, son bahara doğru, solunum yolu enfeksiyonlarından sorumlu bir virüs. Zaman zaman da salgınlar yapmakta, hatta bunun sinir sistemine de bulaşan nadir formları bulunabilmektedir. Fakat Covid-19 virüsü insandan insana damlacıklar yolu ile bulaşıyor. Yani birisi öksürdüğü zaman 1 metre etrafına yayılıyor” diye konuştu.



“Corona virüs çok hızlı yayılıyor”

Üniversite tarafından, gündemdeki konularla ilgili uzman görüşleri alınarak halkı bilgilendirmek adına haber/video şeklinde hazırlanan “Bir Bilene Soralım İstedik” kapsamında, SAÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Karabay’dan Corona virüs hakkında bilgi alındı. Corona virüsünün yüzde 3’lük bir ölüm oranına sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Oğuz Karabay, virüsün bulaşma yollarına ve bulaşıcılığına dikkat çekti. Karabay, “Öksürme ve hapşırma yoluyla saçılan damlacıklarla, hastanın etkileşimde olduğu yüzeylerden, göz, ağız, burun mukozasından bulaşıyor. Şu anda el sıkışma, sinemaya, tiyatroya gitme zamanı değil. Bu virüsün 14 güne kadar bulaştırma süresi var. Fakat insanların yüzde 80’ine 3,3 gün süreyle bulaşıyor. En uzun kuluçka süresi 14 gün olduğu için 14 günü temel almak zorundayız” ifadelerini kullandı.


“Temizlik ve hijyenimize çok dikkat etmeliyiz”

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı önlemlere ve uyarılara dikkat edilmesinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Karabay, “Virüsten korunmak için, temizlik ve hijyenimize çok dikkat etmememiz lazım. Enfekte olan kişilerden uzak durmalı ve maske takmayı ihmal etmemeliyiz. Ellerimizi daha fazla yıkayacağız” dedi.


“Virüsten korunmak için en etkili yollardan biri; kolonya”

Prof. Dr. Oğuz Karabay, Corona virüsünden korunmak için ellerin daha sık yıkanması ve alkollü dezenfektanlar kullanılması gerektiğini belirterek, “Ellerimizi 20 saniye boyunca su veya sabunla yıkamalı, alkol bazlı dezenfektanlarla temizlemeliyiz. Eğer bunları yapamıyorsak kolonya bile bu virüslerin bulaşmasını engellemede oldukça etkili. Toplumuzda çok güzel bir alışkanlık var; kolonya. En basit ulaşılan alkol, evlerimizde ve iş yerlerimizde kolonyayı daha fazla kullanalım ve hep yanımızda bulunduralım. Ancak korku ve panik havasına asla girmemeliyiz” şeklinde konuştu

bottom of page