Bartın limanı ve sonradan faaliyete geçen Karasu limanını demiryolu aracılığıyla dünya ticaretine kazandırmak amacıyla hazırlanan demiryolu projesinde ilk kazma 2011 yılında vuruldu. Arifiye istasyonu ile Karasu arasındaki etap tamamlandıktan sonra Karasu'dan Bartın'a uzanacak olan yeni etaba geçilecekti ancak proje tam anlamıyla çamura battı. 2012 ve 2017'de iki kez duran rüya projenin güzergahının bataklıktan geçmesi sebebiyle çalışmalar durdurulurken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı proje revize ihalesi yaparak projeye tekrar start verileceğini duyurdu.
Ancak İtalyan RPA S.R.L. firması tarafından 2019 yılında hazırlanan Karasu-Akçakoca-Ereğli Limanı-Çaycuma-Bartın Limanı Demiryolu Bağlantısı Revize Etüt Proje Ve Mühendislik Hizmetleri İşiyle ilgili 2 yıldır hiçbir adım atılmadı.
BİNALİ YILDIRIM ÇOK UMUTLUYDU
Projeye ilk başlandığı zaman Ferizli Sinanoğlu Mahallesinde Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kamulaştırdığı arsada "Karasu Demiryolu hattı şantiyesi" kuruldu. Yüklenici firma burayı merkez edinerek çalışmalara başladı. Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da 20 Haziran 2012'de şantiyede incelemelerde bulunarak, "Demiryolumuz, 55 kilometre uzunluğunda ve çift hatlıdır. Güzergahta bulunan 3 OSB'nin bağlantısını da ihtiva eden, çok önemli bir hat. Önemi nereden geliyor? Karadeniz'i Sakarya, İzmit ve İstanbul gibi Türkiye'nin üreten en büyük havzasına bağlıyor. Yani bu havzada üretilen ürünler Karadeniz üzerinden sevk edilecektir" diye konuşmuştu.
"KDV'SİZ YATIRIM FIRSATI"
İşte yıllardır atıl durumdaki o şantiyeyle ilgili bugün bir satış ilanı yayınlandı. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş, mülkiyeti kendine ait ve "kavaklık" vasıflı 199 bin 287 m² arsayı "KDV'SİZ YATIRIM FIRSATI" duyurusuyla satışa çıkardı. Satış ilanında arsanın 10.052,06 m²’lik alanında Karayolları Genel Müdürlüğünün kamulaştırma işlemi yaptığı ancak mahkeme sürecinin devam ettiği bilgisi yer aldı. Yaklaşık 200 dönümlük arsanın satışından 11 milyon 500 bin liralık gelir bekleniyor.
Comments