top of page

Eyvah eyvah ; Sapanca Gölünde tehlike çanları.

Son iki yılda kuraklığın etkisiyle gölü besleyen kaynakların önemli bölümünde su seviyesinin azalması sonucu su düzeyi giderek düşen Sapanca Gölü'nde tehlike her gün biraz daha büyüyor. Sapanca Gölü'nde su kodu 29. 90 olan işletme koduna çok yaklaştı .29.90 göl için en kritik seviye.


Şu anda 30.56 olarak ölçülen su kodu kurak mevsim ve uzun zamandır görülmeyen kar yağışları  nedeniyle tehlike çanlarını çaldırıyor .


Marmara Bölgesi'ne, 2019 -2020 yılı dahil yeterli miktarda kar ve yağmur düşmemesi sonucu, Kocaeli ve Sakarya'nın içme suyu havzası olan, ayrıca dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri olarak bilinen Sapanca Gölü su düzeyinin giderek düşmesine neden oldu. Daha önce sadece Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin şehir içme suyu şebekesi için su aldığı, bazı sanayi kuruluşlarının da su çektiği gölden, geçtiğimiz yıllardan itibaren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de Yuvacık Barajı için su almaya başladı. 


Daha çok Kartepe'den gelen 14 güçlü dere suyuyla beslenen Sapanca Gölü, iki belediyenin her gün daha da artan su ihtiyacını karşılamak için su çekmesi, gölü besleyen derelerden bazılarının kuruması , diğer kaynaklar üzerinde de bulan su şirketleri ; endüstiriyel su kullanımı nedeniyle göl yeterince beslenemez hale geldi. Bu yaz başından itibaren de su kodunda önlenemeyen bir düşüş görülmeye başladı.


bottom of page