top of page

En büyük sıkıntımız tedbirlere uymamamız

İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü, Sakarya Yeni Haber Gazetesi'nden Azim Çelik’in İnstagram canlı yayında sorularını yanıtladı. Öğütlü, korona hastalarının gidebilecekleri hastaneler hakkında da bilgileri paylaştı.


PANDEMİ HASTANELERİ

Pandemi hastanesi olarak kullanılacak hastaneler ile ilgili gelişmeleri aktaran Aziz Öğütlü, "Hemen hemen tüm hastaneler kovid hastalarını kabul ediyor. Şuraya ya da buraya gidin demiyoruz hastalara. Taraklı ve Kocaali dahil olmak üzere tüm bölgelerde en yakın hastanelere başvurup numune verebiliyorlar. Nüfusun yüzde 50'si merkezde. Kadın doğum hastanesi taşındıktan sonra 140 yataklı hastane boşalmış oldu. Orayı pandemi hastanesi yaptık. Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin belli bir bölümü ve kasım ayı sonrası da Yenikent Devlet Hastanesi pandemi hastanesi olacak. Peyder pey arttırmayı düşünüyoruz. Aşırı vakalar oldu, patladık manasında değil. Kasım ve aralık ayı grip ayı. Önümüzdeki yaza kadar mücadele edeceğimiz bir salgın var. Gribin artmasına karşılık önlem alıyoruz. Sakarya güllük gülistanlık diyemeyiz, aşı bulununcaya kadar ve belli bir bağışıklık oluncaya kadar vaka olacak. Kışın gelmesi arttıracak bir de kış hastalıkları eklenirse tedbir almamız gerekir dedik ve uygulamaya başladık. Vaka artışı var. Türkiye’de olduğu gibi. Plan program yaparak gidiyoruz. Salgının ilk başladığı günden bu yana birebir takip ederek geldik" dedi. 

HASTANE DOLULUK ORANLARI

Yoğun bakım sayısının 370'e çıkarıldığını söyleyen Öğütlü, "Tüm ilçelerimizde bitmiş hastanelerimiz var. Merkezde bir doluluk yaşıyoruz, bu da tüm işlemlerin orada yapılıyor olmasından dolayı. Sakarya’nın yatak doluluk oranı yüzde 53-54. 300 civarındaki yoğun bakımı 370'e çıkardık. Korucuk’a ve Yenikente yoğun bakım yaptık. Bu belli bir rahatlık sağlıyor. Fakat bir kısmını kovide ayırdık. Şu an için yetiyor. Çok üst düzey bir şey olursa ikinci basamak yoğun bakıma çevirebiliriz. A-B-C planları var" ifadelerini kullandı.


OKULLAR FABRİKALAR


Fabrikalardaki vakaların artmasının sebebi olarak çalışanların mesai saatleri dışında bir araya gelmesi olduğunu vurgulayan Öğütlü, "Fabrika kamu kurumuları okullar bunlar aslında çok net bir şekilde söylüyorum kurallara en çok uyulan yerlerdir. Buradan bulaştan ziyade oraya biz bulaştırmaya gidiyoruz. Nereden alıyoruz, arkadaş ortamından. Kaç kişi maskeyle sohbet ediyor. Kaç kişi maske takıyor. Bizim en büyük sıkıntımız tedbirlere uymamamız. Tek bir vaka dahi çıksa tedbirleri kontrol ediyoruz. Çalışma ortamında problem yok. Orada da insanlar molada ya da dışarıda bir araya gelip bulaştırıyorlar. Tedbir olmasa bir tane vaka binlerce vaka yapar. Mesai saatleri dışında bulaşıyor. Kendimi insanımızın samimiyet duygusundan kaynaklanan durum. Dikkat etmiyoruz. Okullar belki de en çok kuralların uygulandığı maskenin asla indirilmediği tek yer belki de" dedi.


bottom of page