top of page

Cem Gün'den Siyasilere İnce Mesaj

Sakarya Ticaret ve Sanayi Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında SATSO Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Cem Gün üyelere bilgi verdi.

Vergi iadeleri ile ilgili yaptığı konuşmada Gün “ Sakarya'nın uzun zamandır çözüm bekleyen bir sorunu var. Bu şehrin geleceğini de ilgilendiren bir konu. İhracattaki KDV iadelerinden kaynaklı olarak büyükşehir belediyesi’nin maliye payındaki düşüş konusu artık çözüme kavuşturulmalı. Bu konunun çözümü ile ilgili görüşlerimizi her platformda dile getiriyoruz.  Bu durumu düzeltmek için oda olarak ihracatı 1 milyar doları aşan firmaların KDV iadelerini merkezden alması önerimizi yineliyoruz. Yani, ilgili kanunda yapılacak ufak düzenlemelerle mağduriyetimiz giderilebilir. Bu konuda biz girişimlerimizi sürdürüyoruz. Sorunun güçlü bir lobi ile çözülebileceğine inanıyoruz. Büyükşehir belediye başkanımız ve milletvekillerimizin bu konuda gayretlerini de görüyoruz.Şunu da özellikle belirtmek isterim ki; bu sorun, şehrimizin otomotivde markalaşmasına büyük katkısı olan, ciddi istihdam sağlayan firmalarımızı hedef göstererek çözülmez. Kurum olarak hem şehrin hem de üyelerimizin menfaatini gözetmek bizim önceliğimizdir” dedi

Geçtiğimiz günlerde Vali ve Milletvekillerinin Toyata Fabrikası'na yaptığı ziyarete değinen gün, siyasilere göndermede bulundu.

Hükümere 2002 yılından buyana en büyük desteği veren illerden birinin Sakarya olduğunu ifade eden gün, Sakarya'da kişi başına düşen milli gelirin 250 TL olduğunu söyledi.Gün, " Sakaryamız 2002 yılından bu yana merkezi hükümete en büyük desteği veren 5-6 ilden bir tanesi. Ekonomik olarakta ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 77. Yani bir ekonomiye büyük çerçevede değil, büyük pay veriyoruz. Buna karşın merkezi hükümetten nüfus oranın göre 30 tane büyükşehir içinde kişi başına düşen gelir yani maliyenin topladığı vergilerden o şehre ödediği gelir 2018 rakamlarına göre Kocaeli'de kişi başı 950 TL iken 30 büyükşehrin ortalaması 580 TL iken Sakaryamızın 250 TL. Bunun sebebide hepimizin bildiği çok kıymetli ve değerli Toyata Fabrikamızın KDV iadesinin maliye tarafından mahsup edilerek Büyükşehir'e verilmesi.  Bu konu Toyata'nın konusu değil. Bu tamamen siyasi olarak çözüme kavuşması gereken bir mesele" dedi.

SATSO olarak her türlü desteği vermeye hazırız

Son 3 yılda 3 tane önemli yabancı sanayi kuruluşunun Sakarya'ya geldiğini ifade eden Gün, " bu adamların Sakarya'yı seçerken ne gibi elemelerden bizi geçirdiklerini çok iyi biliyorum. eğer biz Toyata'yı vergi dairesinin dışarıya çıkartılmasını istersek ve bunu gerçekleştirirsek bir daha bu şehre yabancı yatırımcı yabancı sermaye getiremeyiz. Bu konuda ilgililerimizin gayretlerinin doğru yönde çalışmalarını talep ediyoruz, SATSO olarak her türlü desteği vermeye hazır oldğumuzu belirtiyoruz" şeklinde konuştu.



bottom of page