top of page

Ahmet Bayrak hem uyardı hem korkuttu !

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 4.Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ahmet Bayrak Meclis toplantısında Sakarya'nın sadece deprem değil sel tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. İşte Bayrak'ın dikkat çeken sözleri..

Sakarya’mız afet şehri en önemli gündemi deprem olacak. 6 şubat depreminden sonra şehrimizde yine ciddi bir hazırlık yok. Depremleri dikkatle takip ediyorum. Sakarya’da ayak sesleri yükseldi, deprem vites büyültüyor. Düzce ile Arifiye arasında 6.8 ile 7 arasında ciddi bir deprem yaşam ihtimalimiz çok yüksek. 1939 Erzincan depreminden bu yana içinde Kuzey Anadolu Fay Hattında Sakarya’nın da bulunduğu 4 tane 7 üstü deprem oldu. Deprem çok yakın. Bir de 630 yıldır uyuyan Akyazı’dan başlayıp İznik Bursa’ya uzanan başka fay hattımız da var. Burada meclis toplantımızda hocamız 6 bin binadan bahsetmişti ancak maalesef hareket yok. Biz büyük bir kentsel dönüşüm veya ani bir depremle karşılaştığımız durumda yıkıntı molozları nerede depolanacak? Bunu ciddi şekilde düşünmek ve hazırlanmak gerekiyor.

Ben aynı zamanda bir hidroloğum. Sakarya’nın en büyük riski deprem ve ondan sonra da en önemli risk sel. 1999 depreminden 2 ay önce Serdivan’da metrekareye 100 kg yağış geldi ve ciddi bir sel afeti ile karşılaştık. O zamanlar Serdivan çok bakir idi, kentleşme şimdiki gibi yaygın değildi ve nüfusu 20 bin idi; şimdi ise 150 binin üstünde. Yata mimariden dolayı her yer betonlaştı. Şimdi Serdivan’a aynı yağış gelse olabilecekleri ben biliyorum ama bizi yönetenler bununla ilgili bir çalışma yaptı mı? Sakarya sadece deprem şehri değil ciddi sel riski olan bir şehir. Sel ile de bir acı yaşayabiliriz.”




bottom of page